Ruanda

2008 elején a Brussels Airlines jóvoltából pár nap erejéig Ruandában és Burundiban jártam. A tíz éve történt hutu-tutszi mészárlásokról elhíresült Ruandába igazából csak érkeztünk és egy éjszakát töltöttünk a legendás Hotel Des Mille Collines-ben, amiről a Hotel Ruanda c. film szól. Ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit, de a helyiek nem nagyon hisznek a szállodaigazgató jószívűségéről szóló filmnek. Egyesek szerint senkit, mások véleménye alapjan csak a gazdagokat mentette a véres polgárháborúból. A főváros, Kigali egyetlen látnivalója is eme szomorú népírtáshoz kapcsolódik. Ez a főváros közepén magasodó domb körüli tömegsírra épült Genocide Memorial Center, ahol a világ talán leggyorsabban lezajlott népírtásáról és egymilliónál is több áldozatáról szóló kiállítást tekintettünk meg. Az emlékhely létrehozásában közreműködő nagyhatalmak bűntudata érződik, a kiállítás igényes és informatív. Természetesen bemutatja a történelem hasonlóan szomorú eseményeit, külön termet szentelve az örmény, zsidó és délszláv mészárlásoknak is.

A dombokra épült Kigali egyébként a környék egyik legmodernebb és legbiztonságosabb városa, de az emberek nem tűntek túl barátkozónak. Ami a legmeglepőbb, hogy egész Ruandában kevés a gyerek.

Eredeti terveink szerint a Rwandair Express járatával repültünk volna át Bujumburába (Burundi), de a gépre nem fértünk fel, így mikrobusszal indultunk a déli határ felé. Az ország zöld, de az eredeti növényzetnek már nyoma sincs. Mindenhol a mezőgazdasági termelés alá vont dombok sorakoznak. A folytatást lásd. Burundinál.


Kapcsolódó cikkeim pdf formátumban:

1. Buzás, B. (2008): Ruanda és Burundi. - Napi turizmus hírlevél (turizmusonline.hu), 2008.02.04.

2. Buzás, B. (2008): Burundi és Ruanda. Felfedezésre váró afrikai tájak. – Turizmus Trend 2008/3. (2008.02.27.): 36-37. PDF


Ruanda digiképek (nyers)